Japonya

Ghibli Müzesi, Tokyo

Ghibli Müzesi (Japonca Mitaka no Mori Ghibli Bijutsukan, 三鷹の森ジブリ美術館) Japonya’nın en ünlü animasyon stüdyolarından Hayao Miyazaki Studio Ghibli’nin animasyon ve sanat müzesi olup, Studio Ghibli’nin çalışmalarını sergilemekte ve animelerin büyülü dünyasını keşfetmenizi sağlamaktadır. Tokyo kentinin batısındaki banliyolardan Mitaka’daki Inokashira Parkı’nda yer alan Ghibli Müzesi, çocuk müzesi, teknoloji müzesi ve güzel sanatlar müzesinin özelliklerini birleştirmekte olup, animasyon sanatı ve tekniğine adanmıştır. Müzede Komşum Totoro (My Neighbor Totoro, 1988) filmindeki otobüsün bir kopyası, bir kafe, kitapçı, çatı bahçesi ve Studio Ghibli’nin seçkin kısa filmlerinin gösterildiği bir salon yer almaktadır.

Müze

Dünyada Ruhların Kaçışı (Spirited Away) gibi filmleriyle tanınan) ünlü animasyon sanatçısı Hayao Miyazaki, filmleri için yarattıklarına benzer storyboardlar

Robot Soldier from Laputa - Castle in the Sky in Ghibli Museum, Tokyo Japan
Gökyüzündeki Kale’nin (Castle in the Sky) Robot Askeri Ghibli Müzesinin çatı bahçesinde görülebilir

kullanarak müzeyi bizzat kendisi tasarlarken sıkıcı bir sergi yığını haline gelmesini istememiştir. Tasarımında İtalya’daki Roma‘nın 47 kilometre kuzeyindeki Calcata köyünde olduğu gibi Avrupa mimarisinden etkilenmiştir. Miyazaki’nin amacı, binanın kendisini serginin bir parçası yapmak olup, iç köprüler ve binanın yüksekliği boyunca uzanan balkonlardan yapılmış iç ve dış spiral merdivenlere sahip müze merdivenler sergilere, çıkmazlara ve köprülere uzanmaktadır. Müzenin sloganı “Birlikte kaybolalım” olup, Miyazaki böylece ziyaretçilerin hayal gücü ve film çalışmalarına dalmaları arzusuna atıf yapmaktadır. Müzenin zemin katında bulunan Satürn Tiyatrosu’nda Ghibli’nin kısa filmleri altyazısız ve Japonca gösterilmektedir. Bu filmleri izlemek için biletinizi vardığınızda alırsınız ve koltuk almak için 5-15 dakika beklemek zorunda kalabilirsiniz. Müzenin okuma odası ve kitapçısı Tri Hawks’da 6 Şubat 2002’de açılmış olup, bizzat Hayao Miyazaki tarafından önerilen kitaplarla doludur. Müzenin üst katındaki Mamma Aiuto, Porco Rosso filmindeki gökyüzü korsanları grubunun adını taşıyan bir hediyelilk eşya dükkanıdır. Mamma Aiuto İtalyanca “bana yardım et” anlamına gelmektedir. Ghibli Müzesi’nin tek oturma yeri ise Straw Hat Café adlı kafe restoran olup, Miyazaki kafe yemeklerinin “bir tür ev yemekleri” olmasını istediğinden kahve, sıcak ve soğuk yiyecekler, atıştırmalıklar ve tatlıların yanı sıra “Valley of the Wind” (Rüzgâr Vadisi) adlı bira satılmaktadır.  Müzede 12 yaş ve altı çocuklar için bir oyun odası olup içinde dev bir Catbus oyuncağı bulunmaktaysa da Totoro filmindeki orijinaline göre müzeye sığabilmesi için biraz küçültülmüştür. Müzenin çatısında, Lupin III (II. Bölüm) ve Gökteki Kale’nin (Castle in the Sky) son bölümünde görülen bir çatı bahçesi bulunmaktadır. Buradaki Robot Asker, Japon sanatçı Kunio Shachimaru tarafından dövülmüş bakır plakadan 2 yıl içinde yapılmıştır. Ayrıca yine Gökteki Kale filmindeki Eski Farsça çivi yazısı metin içeren, Laputa’da bulunan kontrol odası taşının bir kopyası burada bulunabilir. Bu arada çatı bahçesi dışında binanın içinde fotoğraf çekmek veya video kaydı yapmak kesinlikle yasaktır.

 

Flying Ship Miyazaki Sejong Korea
Sejong’da geçici olarak sergilenen Ghbli müzesindeki uçan gemi maketi

Bilet

1000 yen karşılığında satılan Biletler önceden web üzerinden veya Loppi otomatik bilet makinelerini kullanarak Lawson marketlerinden satın alınmalıdır çünkü

Ghibli museum bus. pippawilson. Flickr, CC BY-NC 2.0
Ghibli Müzesi otobüsü. pippawilson. Flickr, CC BY-NC 2.0

müzede bilet gişesi yoktur. Belirli bir ayın biletleri, ayın 1’inde üç ay önceden satışa çıkmakta ve kısa sürede tükenmektedir. Biletinizi alırken belirli bir giriş tarihi ve saati seçilmelidir. Hafta sonları ve okul tatilleri son derece kalabalık olduğundan dahası çabuk tükendiğinden, hafta içi biletlerin alınması daha kolaydır.

Nasıl Gidilir?

Ghibli müzesine gitmek için Tokyo’daki çoğu yerden Yamanote Hattı ile seyahat ederek ulaşabileceğiniz Shinjuku İstasyonu’ndan (Shinjuku İstasyonu’ndan 220 yen ödeyerek 15 dakikada ulaşabileceğiniz) JR Chuo Ana Hattına binebilirsiniz. Tren istasyonundan çıktıktan sonra açık sarı renkli ve çizgi film karakterleriyle kaplı olan müze otobüsünü bekleyebilirsiniz. Taksi yolculuğu ise yaklaşık 750 yen tutmaktadır. Ayrıca itaka İstasyonu’ndan veya Inokashira Parkı’ndan Kichijoji İstasyonu’ndan yaklaşık 20 dakikada yürüyebilirsiniz.

Web sitesi: http://www.ghibli-museum.jp